Van Lier Fiscaal Advies

  • Home
  • /
  • USA onderneming

Bedrijf starten in de Verenigde Staten / USA

U wilt een bedrijf oprichten in de VS via een LLC of een Corporation? Ondernemen in de VS kan zeer interessant zijn voor menig ondernemer, bijvoorbeeld het verkopen van producten via Amazon USA. U hoeft geen inwoner van de VS te zijn, om bijvoorbeeld een bedrijf in New York te starten, u kunt ook in de VS een onderneming beginnen als niet-inwoner. Het opstarten van een eigen onderneming in de USA verhoogt uw geloofwaardigheid bij lokale klanten en zorgt voor efficiënt zakendoen, omdat uw USA bedrijf een Amerikaanse bankrekening heeft en een EIN nummer. Een EIN nummer is een fiscaal registratienummer.

Bedrijf oprichten VS via LLC of Corporation

In de VS kunnen we 2 onderneming soorten onderscheiden, namelijk de LLC ( Limited Liability Company), en de C-Corporation. (ook wel Corporation of Inc. genoemd). Beide vormen hebben overeenkomsten met de Nederlandse BV.

De winst van de LLC wordt toegekend aan de eigenaren van de LLC en niet aan de LLC zelf (zoals bij een BV) en wordt daardoor meestal niet in de VS belast. De winst bij de Corporation behoort toe aan de rechtspersoon zelf, en wordt niet direct toegerekend aan de aandeelhouders. Daarom is de Corporation zelfstandig belastingplichtig. De LLC is fiscaal transparant en niet zelfstandig belastingplichtig voor de winst. Hierdoor is de LLC vaak de meest geschikte vorm voor Nederlandse ondernemers die enkel een aanwezigheid in de VS willen voor bijvoorbeeld hun internet onderneming of hun Amazon webwinkel in de VS.. Zie voor meer info over een Amazon bedrijf in de VS en een EIN nummer voor Amazon op onze blogpagina.

De winst van de LLC wordt dan in Nederland belast, indien de firmanten van de LLC bijvoorbeeld 2 Nederlande Holding BV’s zijn. Deze BV’s ontvangen het winstaandeel uit de LLC en betalen hierover belasting in Nederland. Wel is overleg met de Nederlandse Belastingdienst aan te raden, indien gewenst kunnen we dit direct na de oprichting van de LLC voor u verzorgen.

Indien er wel aanwezigheid is in de VS (personeel, voorraden, management) dan is de Corporation een betere variant. De winst wordt dan in de VS belast, en toegekend aan de Corporation. De Corporation geeft aandelen uit, waarop dividend uitgekeerd kan worden. Dit dividend is dan weer belast in het woonland van de aandeelhouder. Indien de aandeelhouder een Nederlandse BV is, kan dividendbelasting vermeden worden door gebruik te maken van de Moeder-Dochter Richtlijn.

In de VS is het ook mogelijk om een zogenaamde S-Corporation op te richten, echter geldt dit enkel wanneer de aandeelhouders feitelijk in de VS woonachtig zijn. Er gelden speciale regels omtrent de aandeelhouders en bestuurders. Vaak wordt deze vorm gekozen bij participatie van grotere concerns, en beursgenoteerde bedrijven.

Er zijn in de VS meerdere aanbieders die een lokale onderneming voor u kunnen oprichten. Echter zijn deze vrijwel allemaal gericht op Amerikaanse eigenaren. Indien u als niet-Amerikaan een onderneming wilt starten dient u specifieke formulieren in te vullen die niet standaard worden aangeboden. Daarom is het advies om de oprichting te laten uitvoeren door een niet-Amerikaanse partij die kennis heeft van specifieke wetgeving in Nederland of West-Europa.

Welke rechtsvorm in de USA is voor mij geschikt?

De keuze van de rechtsvorm is maatwerk, op basis van uw huidige en verwachte situatie. Laat u daarom goed voorlichten over de voor- en nadelen van de LLC/Corporation voor uw specifieke situatie.

Weet u niet welke rechtsvorm de beste optie voor u is, de LLC of de Inc.? Download dan ons e-book en boek eventueel een online adviesgesprek voor een passend advies voor uw onderneming.

We kunnen uw LLC / Corporation oprichten in de volgende Staten:

Alabama / Alaska / Arizona / Arkansas
California / Colorado / Connecticut / Distr of Columbia / Delaware
Florida / Georgia / Hawaii / Idaho / Illinois / Indiana
Iowa / Kansas / Kentucky / Louisiana
Maine / Maryland / Massachusetts / Michigan
Minnesota / Mississippi / Missouri / Montana
Nebraska / Nevada / New Hampshire
New Jersey / New Mexico / New York
North Carolina / North Dakota
Ohio / Oklahoma / Oregon
Pennsylvania / Rhode Island / South Carolina
South Dakota / Tennessee / Texas
Utah / Vermont / Virginia / Washington
West Virginia / Wisconsin / Wyoming
Oprichting LLC of Incorporation

De oprichting kan binnen enkele dagen afgerond worden. Neem bij vragen gerust contact met ons op.
Voor prijzen en rechtstreekse bestelling kunt u op deze pagina aanvullende informatie vinden.