Van Lier Fiscaal Advies

 • Home
 • /
 • USA Onderneming

LLC of Corporation (Inc.) oprichten – USA

Wil je ondernemen in de Verenigde Staten? Als best gewaardeerde economie ter wereld is dat een leuke uitdaging. Ook als niet-inwoner van de Verenigde Staten kan je hier als ondernemer actief zijn. Sterker nog, is je afzetmarkt voornamelijk te vinden in de VS, dan komt het je betrouwbaarheid ten goede wanneer je bedrijf staat ingeschreven op een Amerikaans adres. Je hebt een duidelijk plan en wilt maar al te graag de stap zetten. Bij Van Lier begrijpen we dat goed. Daarom kunnen we je vanaf het plan tot de daadwerkelijke oprichting van een LLC of Corporation ondersteunen en adviseren. Welke rechtsvorm is geschikt voor jouw plannen en waar moet je rekening mee houden?

LLC: Limited Liability Company

De LLC is de meest bekende ondernemingsvorm in de Verenigde Staten. De rechtsvorm is vergelijkbaar met een besloten vennootschap (BV) of vof in Nederland. Een LLC wordt gevormd door zogenaamde ‘members’. Dit zijn de aandeelhouders die geld in het bedrijf steken. De winst van de LLC wordt toegekend aan de eigenaren van de LLC en niet aan de LLC zelf (zoals bij een BV) en wordt daardoor meestal niet in de VS, maar in het thuisland belast.

Voordelen LLC

De Limited Liability Company kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen in de Verenigde Staten, te weten:

 • Beperkte aansprakelijk aandeelhouder tot het ingebrachte bedrag
 • Geen beperkingen tot het aantal aandeelhouders
 • Geen vereist startkapitaal

De LLC is fiscaal transparant en niet zelfstandig belastingplichtig voor de winst. Hierdoor is een LLC vaak de meest geschikte rechtsvorm voor Nederlandse ondernemers die enkel een aanwezigheid op papier willen hebben in de VS, zoals met eigen webshop.

patrick-tomasso-SVVTZtTGyaU-unsplash

(S-)Corporation oprichten

Wil je (een deel van) de onderneming wel op locatie in de Verenigde Staten laten opereren, dan is een (S-)Corporation een aan te raden rechtsvorm. Ondernemers gebruiken vaak de ‘Inc.’ afkorting achter de bedrijfsnaam. De winst wordt toegekend aan de Corporation en in de Verenigde Staten belast. De Corporation geeft aandelen uit, waarop dividend uitgekeerd kan worden. Dividend is dan weer belast in het woonland van de aandeelhouder. Indien de aandeelhouder een Nederlandse BV is, kan dividendbelasting vermeden worden door gebruik te maken van de Moeder-Dochter Richtlijn. Het aandelenkapitaal mag wereldwijd worden verworven, waardoor deze rechtsvorm een onbeperkt potentieel geniet voor wat betreft bedrijfsfinanciering.

Een S-Corporation geldt als variant, maar hiervoor dienen alle aandeelhouders woonachtig te zijn binnen de Verenigde Staten. Er gelden speciale regels omtrent de aandeelhouders en bestuurders. Vaak wordt deze vorm gekozen bij participatie van grotere concerns, en beursgenoteerde bedrijven.

LLC of Corporation oprichten – de aanvraag

De mogelijkheden om een LLC op Corporation te starten in de VS kunnen per Staat verschillen, en zijn afhankelijk van de regelgeving. Rondom de aanvraag en oprichting moet je hierin voldoen aan de geldende regelgeving binnen de betreffende Staat. Omdat dit veel vooronderzoek vereist, kunnen we volledige ondersteuning bieden bij het aanvragen van de gekozen rechtsvorm. De volgende vereisten zijn van toepassing op het oprichten van een LLC of Corporation in de Verenigde Staten:

 • Keuze en registratie bedrijfsnaam en adres
 • Benoemen van vertegenwoordiger in de VS (Corporation)
 • Aanvraag FEIN: Federal Employer Identification Number bij de IRS
 • Opening bankrekening voor bedrijf
 • Indienen oprichtingsakte met statuten

De oprichting van een LLC of Corporation kan binnen enkele dagen afgerond zijn. Om de oprichting in gang te zetten dient u het entreeformulier in te vullen. Kies als rechtsvorm de USA onderneming en volg de stappen. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wij kunnen in de volgende staten een LLCof corporation oprichten:
Alabama / Alaska / Arizona / Arkansas
California / Colorado / Connecticut / Distr of Columbia / Delaware
Florida / Georgia / Hawaii / Idaho / Illinois / Indiana
Iowa / Kansas / Kentucky / Louisiana
Maine / Maryland / Massachusetts / Michigan
Minnesota / Mississippi / Missouri / Montana
Nebraska / Nevada / New Hampshire
New Jersey / New Mexico / New York
North Carolina / North Dakota
Ohio / Oklahoma / Oregon
Pennsylvania / Rhode Island / South Carolina
South Dakota / Tennessee / Texas
Utah / Vermont / Virginia / Washington
West Virginia / Wisconsin / Wyoming

De oprichting kan binnen enkele dagen afgerond worden. Om de oprichting in gang te zetten dient u het entreeformulier in te vullen. Kies als rechtsvorm de USA onderneming en volg de stappen. Neem bij vragen gerust contact met ons op.
Voor prijzen en rechtstreekse bestelling kunt u op deze pagina aanvullende informatie vinden.

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

In de Verenigde Saten zijn meer dan 290 speciale economische zones te vinden, verdeeld over de 50 staten. De Amerikaanse overheid biedt per staat een overzicht aan van de speciale economische zones.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Internationalisering is belangrijk in het groeiproces van elke start-up. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft informatie over kansen op de internationale markt en over het start-up-ecosysteem in Nederland.

Interessante groeimarkten

Bent u nieuwsgierig welke landen voor u als start-up-ondernemer interessant zijn? Met onze landeninformatie geven wij aan welke sectoren kansrijk zijn voor buitenlandse investeerders en welke regels komen kijken bij het investeren in een ander land.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in een land of regio? Neem contact op met onze adviseurs. Zij maken gratis een marktverkenning of landenvergelijking. Ook zoeken ze buitenlandse zakenpartners voor u en geven advies over subsidies en leningen.

In het SIB-coachingstraject kiest u een adviseur van een private organisatie met wie u wilt samenwerken. Samen onderzoekt u de mogelijkheden voor groeimarkten in het buitenland.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Richt je BV op met van Lier advies.

Heeft u nog vragen omtrent het oprichten van een BV of wilt u dat wij meteen voor u aan de slag gaan? Vul dan het contactformulier in.


  nl