Van Lier Fiscaal Advies

Oprichting Ltd

De Engelse Limited is een rechtsvorm die veel gebruikt wordt door startende ondernemers die de bescherming van een rechtspersoon zoeken. Via deze rechtspersoonlijkheid wordt de privé aansprakelijkheid beperkt t.o.v. de eenmanszaak.

Verder wordt de Engelse Limited gekozen door ondernemers die geen BV willen of kunnen oprichten. Reden hiervoor kan zijn dat het minimumkapitaal voor de BV niet voorhanden is. Door de komst van de Flex BV per 1 oktober 2012 is het minimumkapitaal voor de BV afgeschaft. De verwachting is daardoor dat ondernemers eerder voor de BV gaan kiezen dan voor de Engelse Limited. De keuze voor de Engelse Limited is echter toch te verwachten indien de onderneming internationaal zaken doet. De Engelse Limited is namelijk buiten Nederland veel bekender dan de Nederlandse BV, waardoor dit een voordeel kan zijn bij internationale transacties.

Ook indien er veel mutaties te verwachten zijn in de aandelen verdeling is een Limited een voordeel ten opzichte van de BV. Bij een Nederlandse BV dient men namelijk voor iedere aandelen wijziging (verkoop, inkoop of nieuwe uitgifte van aandelen) een bezoek te brengen aan de notaris. Bij een Engelse Limited kan eenvoudig digitaal een wijziging doorgegeven worden in de registers van de Limited, zonder tussenkomst van een notaris.

Voordelen van de Engelse Limited zijn:

  • snelle oprichting
  • geen bankverklaring
  • minimumkapitaal zelf vast te stellen, en kan daardoor erg laag zijn
  • wijzigingen zijn snel door te voeren, bijvoorbeeld andere bestuurder of aandeelhouder
  • Relatief goedkope oprichting

Nadelen van de Engelse Ltd zijn:

  • jaarlijkse verplichtingen voor het deponeren van stukken in Engeland ( Annual Return / Accounts) en dus ook jaarlijkse kosten (ongeveer 250,- euro)
  • minder goede reputatie dan de Nederlandse BV
  • Verplichte registratie van de Limited op een adres in Engeland

Indien u geen ervaring hebt met de documenten die u ontvangt na oprichting van een Engelse Limited, dan is onderstaande link voor u interessant. U ontvangt per email een set voorbeeld oprichtingsdocumenten van een Engelse Limited, zodat u deze vooraf kunt inzien. Klik hier om de documenten aan te vragen. De set bestaat uit een Certificaat van Oprichting, Statuten Memo’s en toevoegingen, uittreksel Engelse Kamer van Koophandel en een aandelencertificaat.

De Engelse Limited kan na de oprichting en inschrijving bij de Kamer van Koophandel in Nederland vallen onder de Nederlandse vennootschapsbelasting. Deze heeft een tarief van 20% over de winst tot 200.000,- euro. Daarboven is de winst belast met 25%. Er is dus geen winstbelasting verschuldigd in Engeland, enkel wanneer u daar wel feitelijke handelingen van enige omvang verricht.

Indien u wilt weten welke documenten nodig zijn om de Limited op te richten, neem dan contact op, of stuur direct een email naar ltd@vanlierfiscaal.com.

nl