Van Lier Fiscaal Advies

FAQ

Ja, we kunnen voor uw onderneming een bedrijfsstructuur met meerdere BV’s, waaronder een Holding BV, Beheer BV en Werk BV’s, en indien nodig buitenlandse dochterondernemingen (bijvoorbeeld Duitsland of de VS) oprichten. We passen tevens de huidige bedrijfsvorm aan, waarbij deze ingebracht worden in nieuwe BV’s. We stemmen dit af met de belastingdienst, en verzorgen de complete oprichting en onderlinge overeenkomsten tussen de diverse BV’s.

We bedoelen hiermee dat de GmbH in Nederland de administratie voert, en fiscale aangiften voor de VPB (vennootschapsbelasting) verricht. Aan de buitenzijde is de GmbH volledig Duits. Dus voor Duitse klanten van de GmbH is deze volledig in Duitsland gevestigd, en heeft een Duits BTW-nummer, Handelsregister inschrijving, en een Duitse bankrekening. Deze variant wordt gekozen voor bijvoorbeeld webwinkels die omzet in Duitsland hebben en hierover Duitse BTW afdragen. Het gebruik van de GmbH verhoogt de omzet in Duitsland aanzienlijk, aangezien u verkoopt met een vertrouwde, en bekende rechtsvorm, en niet met bijvoorbeeld een Nederlandse BV.

Dit traject komt veelvuldig voor, en kunnen we volledig verzorgen. De eenmanszaak wordt ingebracht in de Holding BV, met toepassing van een vrijstelling zodat u geen belasting hierover betaald. De Holding BV laat hierna een deel van de onderneming doorzakken naar de Werk BV’s. Uiteraard kan dit ook 1 Werk-BV zijn. Als de eigenaar van de eenmanszaak ook de enige aandeelhouder is van de Holding BV, kan dit traject zonder belastingheffing. We leggen deze inbreng ter goedkeuring voor aan de Belastingdienst voor. Het gehele traject inclusief notarisakten en communicatie met de Belastingdienst kunnen we voor u verzorgen.

We richten voor u een LLC of Inc. op in de USA. Het is belangrijk om een rechtsvorm als aandeelhouder voor deze Inc./LLC te plaatsen, zodat bij een mogelijke claim het risico enkel kan doorslaan tot aan deze rechtsvorm. De LLC en de achterliggende rechtsvorm hebben geen bezittingen, waardoor het risico op een langdurig conflict aanzienlijk verkleind wordt. Er is immers niets te halen, waardoor claims met (voor Nederlandse begrippen extreme bedragen) geen kans van slagen hebben. Zeker aan te raden voor ondernemers die producten verkopen die ze zelf produceren of bewerkt hebben.

We zorgen voor het gehele traject in België, dus zowel de notaris, de bankrekening waarop het (zelf te kiezen) kapitaal wordt gestort, de aanmelding bij de Sociale Verzekeringskas, BTW nummer, en we maken het financieel plan op. Dit plan is verplicht en is een soort begroting voor de komende 3 jaren. In het geval van een faillissement van de Belgische BV binnen deze periode, vraagt de curator dit financieel plan op bij de notaris. Op deze wijze is vast te stellen welke feiten in de praktijk, afwijken van het eerdere bedrijfsplan. 

nl